Cybercrime is al jaren een hot topic. Daarbij denkt u wellicht aan een buitenlandse hacker die uw bankgegevens steelt, maar cybercrime kan heel veel verschillende vormen aannemen. Omdat er veel manieren zijn waarop kwaadwillende personen in uw gegevens kunnen komen is het verstandig om goed op de hoogte te zijn van alle maatregelen die u kunt treffen om cybercrime tegen te gaan. Vanzelfsprekend bestaan er verzekeringen die u kunnen helpen mocht u onverhoopt toch met cybercrime te maken hebben, maar voorkomen is altijd beter dan genezen, dus daarom hebben voor u 10 nuttige tips op een rijtje gezet.

Welke vormen van cybercrime bestaan er?

  • Virussen (Malware): Dit zijn programaatjes die uw computer aanvallen en beschadigen. Denk aan het onherstelbaar verwoesten van al uw foto’s of documenten. Doorgaans zit zo’n virus verborgen in een e-mail bijlage of een vreemde link.
  • Ransomware: ‘Ransom’ is een Engelse term die losgeld betekent. In dit scenario hackt een hacker jouw computer en neemt volledig de controle over. Vervolgens wordt u gechanteerd doordat de hacker eist dat u geld betaald als u weer bij uw bestanden wilt kunnen.
  • Phishing: Dit is een vorm van identiteitsfraude. U kent wellicht de mailtjes die af lijken te komen van Albert Heijn of de Mediamarkt. De hacker doet zich voor als een betrouwbaar bedrijf en vraagt om bankgegevens of andere vertrouwelijke gegevens.
  • Spoofing: Ook een vorm van identiteitsfraude. Hierbij stuurt de hacker uit uw naam mailtjes naar andere mensen met als doel om ze op te lichten en achter vertrouwelijke gegevens zoals bankgegevens te komen.
  • DD0S-aanval: Zulke aanvallen komen regelmatig in het nieuws.  Een hacker of meerdere hackers proberen hiermee een netwerk te overbelasten met verzoeken waardoor uw website offline gaat of uw computer niet meer werkt. Particulieren overkomt dit nauwelijks, maar bij grote bedrijven, denk aan een bol.com kan dit ontzettend veel financiële schade opleveren.

10 tips om niet ten prooi te vallen aan cybercrime

Tip 1: Maak gebruik van een sterk wachtwoord

Dus niet ‘Welkom123’ of zoiets. Een geboortedatum, straatnaam of de naam van uw kinderen is ook niet bepaald aan te raden. Dan maak je het hackers echt te makkelijk. Gebruik minimaal: 1 hoofdletter, 1 kleine letter, een bijzonder teken zoals @ of % en een getal. Er zijn legio tools zoals ‘Last Pass’ waarin u uw wachtwoorden kunt laten opslaan, want iedereen kan wel een wachtwoord vergeten.

Tip 2: Zet 2-staps verificatie aan

We raden u aan om altijd 2-staps verificatie in te schakelen als de website waarop u inlogt die mogelijkheid biedt. Gelukkig is dat steeds vaker mogelijk, denk aan Facebook en Instagram. 2-staps verificatie houdt in dat u niet alleen met een wachtwoord inlogt, maar ook via sms of telefonisch. Je krijgt dan bijvoorbeeld via sms een extra code die u moet invullen om in te loggen. Dit maakt het voor hackers een hoop lastiger. U kunt dit overigens ook voor bepaalde email-accounts doen en niet alleen op social-media kanalen.

Tip 3: Maak back-ups van uw bestanden

Of er nu vakantiefoto’s of belangrijke zakelijke documenten op uw computer staan, maak áltijd een back-up. Niet alleen in het geval van een gehackte computer, maar ook voor als uw computer crasht. Een back-up bestaat in verschillende vormen. U kunt ervoor kiezen om uw bestanden in een cloud op te slaan zoals met Dropbox of Google Drive. Handig, want dan kunt u op al uw apparaten bij je bestanden. Een tweede manier om een back-up te maken, is via een externe harde schijf of USB-stick. Ook bij deze manier kunt u nog steeds bij je bestanden via een ander apparaat als uw computer of mobiele telefoon stuk is. Het nadeel van een externe harde schijf of usb-stick is dat als u deze thuis naast uw computer legt en er een brand uitbreekt, uw bestanden alsnog weg zijn. De cloud is in zo’n geval nog wel toegankelijk.

Tip 4: Zorg dat u up-to-date bent

Zowel de maker van het CMS (WordPress bijvoorbeeld) van uw website als de softwareontwikkelaar van uw laptop/telefoon/computer brengt regelmatig updates uit. Als u niet update bent u automatisch kwetsbaarder voor hackers. Immers wordt al software kwetsbaar blijkt te zijn een update gemaakt waarbij het ”lek” wordt gedicht.

Tip 5: Wees voorzichtig met uw gegevens

Heb u uw Facebookprofiel en/of Instagramprofiel afgeschermd? Of kan iedereen zien wat uw verjaardag, telefoonnummer en e-mailadres is? De keuze ligt natuurlijk bij uzelf. Maar weet wel dat als hackers eenmaal uw e-mailadres hebben, ze hier net zolang wachtwoorden op kunnen “schieten” totdat ze in uw account kunnen. Als u dan een wachtwoord als ‘Welkom123’ hebt, dan is het een koud kunstje. Heeft u ook nog eens datzelfde wachtwoord voor al uw andere accounts? De hacker kan dan bij al uw gegevens, van bankgegevens tot foto’s en mails. Een open Wifi-netwerk is vaak niet zo veilig. Gebruik dan liever 4G, een beschermd Wifi-netwerk of een VPN-verbinding.

Tip 6: Dubbelcheck alles

Als u een mail ontvangt van uw bank of van een bedrijf dat u kent, check dan altijd voor de zekerheid of het e-mailadres wel klopt. Kijk ook naar de inhoud van de mail. Een bank vraagt u nooit om jouw inlogcode of pincode. Zodra er een link in de mail staat of de bank een bijlage meestuurt, raden we u aan om het e-mailadres te checken. Typ het e-mailadres in Google; als de website van de bank met exact dat e-mailadres verschijnt, dan zit u goed. Wanneer het een nep e-mailadres is, dan verschijnen er vaak wel artikelen met waarschuwingen waarin het e-mailadres genoemd wordt. Natuurlijk kunt u ook altijd met de bank of het bedrijf contact opnemen als u de mail niet vertrouwt.

Ook wanneer u een website bezoekt, is het belangrijk om goed te kijken of de URL wel klopt. De sluwe trucjes van hackers ziet u al gauw over het hoofd: een lettertje dat op de verkeerde plek staat, een toegevoegd streepje of zelfs een andere domeinnaamextensie. Kijk of de website een SSL-certificaat heeft. Een SSL-certificaat herkent u aan de “https” in plaats van “http” in de URL en het slotje in de adresbalk.

Tip 7: Maak gebruik van een virusscanner

Maak gebruik van een virusscanner die uw computer controleert op online gevaren. De virusscanner van AVG kunt u gratis op uw computer installeren. Als de scanner een virus vindt, krijgt u uitleg over welke stappen u dient te nemen om het gevaar op te lossen. Beter is overigens een betaalde versie zoals Norton of McAfee.

Tip 8: Onderhandel niet met hackers

Als u een mail ontvangt van uw eigen e-mailadres, lijkt het misschien alsof de hacker echt toegang heeft tot uw account, maar dit is (vrijwel zeker) niet zo. Dit is e-mailspoofing en ligt aan de instellingen van uw SPF-record. De hacker vraagt vaak losgeld en beweert dat hij of zij inzicht heeft in uw browsegeschiedenis. Ook als je computer de dupe is van ransomware en de hacker losgeld vraagt in ruil voor een weer werkende computer; betaal het losgeld niet! Neem de voorzorgsmaatregelen uit dit blog om deze situaties te voorkomen. Als een hacker uw computer geïnfecteerd heeft en belooft dat de computer weer werkt zodra de hacker geld ziet, dan kunt u er vergif op innemen dat uw computer nog steeds niet werkt nadat je het losgeld betaalt. Trap er dus niet in. Mocht uw computer gehackt zijn, vraag dan iemand met kennis van computers of de harde schijf nog hersteld kan worden. Daar staan alle gegevens op.

Tip 9: Meld cybercrime bij de fraudehelpdesk

Help anderen door cybercrime bij de fraudehelpdesk te melden. Niet iedereen is even scherp op e-mailadressen die niet kloppen of linkjes die virussen bevatten. Bovendien worden de hackers eerder ontmaskerd als er meldingen gemaakt worden.

Tip 10: Test uw cyber-skills

Is uw cybercrime-kennis op niveau? Doe de cyberskills-test van Alert Online. Op deze website vindt u veel informatie over online veiligheid. U kunt per categorie testen of uw kennis op peil is, maar u kunt ook artikelen lezen over bepaalde onderwerpen zodat u bewuster wordt van uw online veiligheid.

 

Gerelateerde artikelen

Ondernemer

Autoverzekeringen voor ondernemers

Lees meer
Particulier

Ga goed verzekerd op reis!

Lees meer
Ondernemer

Maakt u al gebruik van een STAP-budget?

Lees meer