Nederland is van nature een erg ondernemend land dat ook buiten onze landsgrenzen zijn succes zoekt. Dat was al in de VOC-tijd zo, maar nu door de komst van het internet al helemaal. Doet u wel eens een klus in het buitenland als ZZP’er? Dan moet u de regels kennen en tevens in acht nemen. In dit artikel lichten we graag even toe hoe dit in elkaar zit voor ons buurland België.

Limosa melding

Elke zelfstandige/ZZP’er die niet in België woonachtig is, maar daar wel een zakelijke activiteit gaat uitvoeren dient zich bij Limosa te registreren. Limosa is vanuit de Belgische overheid opgezet om controle te kunnen uitvoeren over de inzet van buitenlandse krachten met focus op arbeidsvoorwaarden, rechten en plichten.

Aanmelding verloopt via de website: www.limosa.be en kan in 7 stappen en slechts 5 minuutjes geregeld zijn. Na aangifte print u het formulier ‘Limosa-1’ dat fungeert als bewijs dat u een melding heeft gemaakt.

Als u aan het werk gaat voor een Belgische opdrachtgever dient die altijd naar uw ‘Limosa-1’ bewijs te vragen, zo niet is de werkgever strafbaar. Zolang u in België werkzaam bent dient u altijd uw formulier bij u te hebben.

Voor specifieke vragen hierover kunt u contact opnemen met Limosa:

Van maandag tot vrijdag van 7u tot 20u

+32 2 788 51 57

limosa@eranova.fgov.be

Belasting

Diensten worden in principe belast in het land waar de dienstverlener woont of is gevestigd. Op deze regel bestaat een groot aantal uitzonderingen. Een aantal diensten is onbelast. Over de voor deze diensten ontvangen vergoeding hoeft u geen btw af te dragen. Diensten die u verricht voor ondernemers of afnemers buiten de EU kunnen belast zijn in het land waar de afnemer van de dienst woont of is gevestigd. Controleer altijd onder welk btw-tarief uw dienst(en) of product(en) vallen. Hiervoor bent u bij uw aangifte zelf verantwoordelijk.

Btw-tarieven in België

Het reguliere btw-tarief in België bedraagt 21 procent. Daarnaast bestaan er verlaagde tarieven van 12, 6, 1 en 0 procent. Vergeet niet dat de wetgeving een hele reeks uitzonderingen en bijzondere regelingen bevat!

0% op dagbladen en bepaalde weekbladen
6% op alle goederen en diensten die noodzakelijk zijn om een normaal te kunnen leven. Dit btw-tarief in België geldt dus voor levensnoodzakelijke producten zoals voeding, personenvervoer en landbouwdiensten
12% op producten en diensten die consumenten vaak in het dagelijkse leven gebruiken, maar die niet tot de basis gerekend worden
21% op alle goederen en diensten welke onderworpen zijn aan de btw en die niet elders zijn opgesomd.

Wanneer betaalt u inkomstenbelasting in België?

Is uw bedrijf in België gevestigd of bent u in België als zelfstandig ondernemer ingeschreven, dan betaalt u in België belasting over de winst die u met uw activiteiten in België maakt.

Dit geldt ook als u in België beschikt over een vaste inrichting van waaruit u het werk doet. U betaalt dan in België belasting over de winst die aan deze vaste inrichting is toe te rekenen. Een vaste inrichting is een bedrijfsruimte die over voldoende faciliteiten beschikt om als een zelfstandige onderneming te kunnen functioneren. Vanuit de bedrijfsruimte worden leveringen en/of diensten aan derden verricht. Meer hierover kun u hier vinden.

Gerelateerde artikelen

Ondernemer

Autoverzekeringen voor ondernemers

Lees meer
Particulier

Ga goed verzekerd op reis!

Lees meer
Ondernemer

Maakt u al gebruik van een STAP-budget?

Lees meer