Je hebt het vast wel eens gehoord: de Wet DBA. Klinkt misschien als iets waar alleen advocaten van wakker liggen, maar deze wet raakt jou als zzp’er direct. Tijd om dat uit te leggen in normale taal, zonder poespas.

Wat is het idee achter die Wet DBA?

In de kern is de Wet DBA bedoeld om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Stel je voor: iemand werkt als zzp’er, maar lijkt eigenlijk gewoon een werknemer. Ze krijgen geen vakantiedagen, geen doorbetaling bij ziekte en verdienen soms zelfs minder dan het minimumloon. Dat wil de overheid niet. Daarnaast wil men voorkomen dat het sociale stelsel leegloopt, omdat er te weinig belasting en premies binnenkomen. Kortom: de bedoeling is nobel, maar de uitvoering… dat is een ander verhaal.

Wat betekent dit voor jou als zzp’er?

De Wet DBA zorgt voor een hoop chaos. Eerst moesten we allemaal met modelovereenkomsten werken om duidelijk te maken dat we echt zelfstandig zijn. Maar eerlijk? Die modellen brengen meer verwarring dan helderheid. En nu? Vorig jaar werd er nog niet streng gecontroleerd, maar de Belastingdienst is van plan om dat begin dit jaar weer op te pakken. Ze kijken dan of jij écht zelfstandig bent of eigenlijk een werknemer in vermomming.

Hoe weet je of je in de gevarenzone zit?

De Belastingdienst kijkt naar de verhouding tussen jou en je opdrachtgever. Heb jij alle vrijheid om je werk in te richten zoals je zelf wilt? Of lijkt je situatie eigenlijk meer op die van een werknemer? Dingen waar ze op letten zijn bijvoorbeeld:• Kun je iemand anders sturen om het werk te doen, of moet je het zelf doen?

  • Betaalt je opdrachtgever je door als je ziek bent?
  • Gebruik je je eigen materiaal, of krijg je alles van je opdrachtgever?

Misverstanden uit de weg

Sommige zzp’ers denken dat je met een modelovereenkomst automatisch veilig zit. Helaas, dat is niet zo. Het gaat uiteindelijk om hoe je in de praktijk werkt. Dus, zorg dat je niet alleen goede afspraken op papier hebt, maar dat je ze ook echt naleeft.

Wat kun je doen om duidelijk zelfstandig te blijven?

Er zijn een paar praktische dingen die je kunt regelen:

  • Zorg dat je je eigen materiaal gebruikt (denk aan laptop, telefoon, etc.).
  • Betaal je eigen cursussen en verzekeringen.
  • Vermijd teamuitjes en kerstpakketten (ja, dat kan lastig zijn, we know).

Moet je je zorgen maken?

Laten we eerlijk zijn: een beetje opletten kan geen kwaad, maar laat je niet gek maken. De meeste zzp’ers hebben niks te vrezen, zolang ze hun zaken goed op orde hebben. Dus, trek je eigen plan, blijf scherp en maak je vooral niet onnodig druk.

Wil je meer weten over de Wet DBA en hoe jij als zzp’er goed voorbereid blijft? Klik dan hier.

Gerelateerde artikelen

Ondernemer

Autoverzekeringen voor ondernemers

Lees meer
Particulier

Ga goed verzekerd op reis!

Lees meer
Ondernemer

Maakt u al gebruik van een STAP-budget?

Lees meer