- Ondernemer
- Door: Dennis Castel | 18 augustus 2020
Denkt u erover om te gaan ondernemen? Gefeliciteerd met deze stap! Ondernemen biedt veel mogelijkheden tot financiële vrijheid, echter heeft u dan wel ineens met een hele hoop termen en financiële zaken te maken waar u als particulier niets mee van doen heeft. Één van de zaken die u dient te overwegen bij het starten van een onderneming is de keuze voor een rechtsvorm. Elke rechtsvorm heeft immers zijn voordelen en nadelen. In dit blog lichten we toe welke rechtsvormen er zijn, geven we concrete voorbeelden en helpen we u een stukje verder.
Met of zonder rechtspersoonlijkheid
Er zijn 2 soorten rechtsvormen; namelijk rechtsvormen met rechtspersoonlijkheid en zonder rechtspersoonlijkheid. Als u rechtspersoonlijk bent houdt dat in dat u indien van toepasselijk met uw privé-vermogen aansprakelijk bent voor de schulden van uw bedrijf. Bij een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid is dat over het algemeen niet het geval.
Rechtsvormen zonder rechtspersoonlijkheid
- Eenmanszaak
Deze rechtsvorm is het meest populair onder startende ondernemers. De begrippen ‘ZZP’er’ en ‘freelancer’ zijn ook veelgebruikt, maar zijn geen rechtsvorm, deze vallen onder de definitie van een eenmanszaak. Nadeel van deze rechtsvorm is dat u met uw privé-vermogen aansprakelijk bent voor de schulden van uw onderneming.
- Vennootschap Onder Firma (VOF)
Een veelgebruikte rechtsvorm indien u met andere ondermers een bedrijf wilt starten is het Vennootschap Onder Firma (VOF). Alle vennoten brengen geld, goederen en/of arbeid in.
- Commanditaire Vennootschap (cv)
Deze rechtsvorm is geschikt als u voor een VOF zou willen gaan, maar niet over voldoende startkapitaal beschikt of op zoek bent naar een betrokken geldschieter. Deze geldschieter wordt dan uw (stille) vennoot (ook wel commanditaire vennoot) genoemd en heeft zo dus een directe band met uw bedrijf.
- Maatschap
De maatschap wordt toegepast als u ervoor kiest om uw beroep samen met collega’s uit dezelfde beroepsgroep uit wilt oefenen. Bekende voorbeelden zijn bijvoorbeeld een maatschap van tandartsen, fysiotherapeuten, agrariër. U beoefent dan dus uw beroep samen met uw partners (maten; vandaar de benaming maatschap) onder een gemeenschappelijke naam.
Rechtsvormen met rechtspersoonlijkheid
- Besloten Vennootschap (bv)
Het kapitaal van een bv is verdeeld in aandelen, in het bezit van aandeelhouders. Om die reden ligt dus de hoogste macht binnen het bedrijf bij deze aandeelhouders (Algemene vergadering van Aandeelhouders, oftewel AvA). De bestuurders van de bv hebben de dagelijkse leiding. Regelmatig is er tevens sprake van een Raad van Commissarissen, die toezicht houdt op het functioneren van de bestuurders van de bv.
- Naamloze Vennootschap (nv)
Net als bij een Besloten Vennootschap (bv) is het kapitaal van een Naamloze Vennootschap (nv) in aandelen verdeeld. Er zijn echter wel een aantal verschillen. Een nv heeft aandelen die vrij verhandelbaar zijn op de beurs. Een bv heeft geen minimum hoeveelheid kapitaal dat ingebracht dient te worden. Bij een nv luidt dit minimum (nog) 45.000 euro.
- Vereniging
Het bekendste voorbeeld van een vereniging zit in de vrijetijdssector, zoals de voetbalvereniging. De strekking van een vereniging is dat u zich verenigt om een gemeenschappelijk doel te bereiken. Het kan gaan om verbetering van een winkelgebied of samen muziek maken.
- Coöperatie en onderlinge waarborgmaatschappij
Als u als individuele ondernemer wilt profiteren van de voordelen van een collectief past de rechtsvorm coöperatie bij u. Denk aan gezamenlijke marketing of inkoop. Deze rechtsvorm is ook een goede optie als door uw klanten steeds meer eisen aan uw dienstverlening worden gesteld. Stel, u wordt ziek, dan kunnen andere leden binnen de coöperatie uw werk overnemen en waarborgen, vandaar de benaming onderlinge waarborgmaatschappij.
- Stichting
Een stichting focust zich op een sociaal, maatschappelijk en/of ideëel doel. Zoals een natuurgebied, hulp aan hulpbehoevende mensen of de verspreiding van cultuur. Indien u hiervoor een vermogen beschikbaar heeft kunt u voor de rechtsvorm stichting kiezen. Als stichting zijnde kunt u in sommige gevallen aanspraak maken op subsidies vanuit fondsen en/of de overheid.